TYÖNOHJAUS
Yritysvalmennus
Yritysvalmennus voidaan kohdistaa joko työryhmille tai toteuttaa yksilövalmennuksena. Yritysvalmennus on tavoitteellinen prosessi, jossa tapaamiskerrat sovitaan yrityksen tarpeen mukaan. Yritysvalmennusta voidaan käyttää työn tavoitteiden kirkastamiseen ja tavoitteiden saavuttamisen mahdollistamiseen. Yritysvalmennusta suunniteltaessa mietitään yhdessä tavoitteet sekä päätetään, keiden on tavoitteiden saavuttamisen kannalta hyödyllistä osallistua valmennukseen.
Valmennuskeskus Voimavaran Yritysvalmennus soveltuu seuraaviin tilanteisiin
- työntavoitteen kirkastaminen
- motivaation tarkastelu
- oman roolin selkeyttäminen
- työhyvinvoinnin lisääminen
- esimiestyöskentelyn parantaminen
- muutosten sujuminen
- voimavarojen löytäminen
- yhteistyön parantaminen
- ongelmatilanteiden ratkaiseminen
- Valmennusprosessi
Tutustu viereisellä navigaattorilla valmennuksen kysymyksenasetteluihin ja perusprosessiin. Jokainen case on yksilöllinen, räätälöity matkansa.
Henkilökohtainen valmennus
On hyvin inhimillistä yrittää ratkaista pulmia ja ongelmatilanteita aina samalla tavalla. Vanhat tavat eivät kuitenkaan aina johda toivottuun lopputulokseen. Tilanteen tarkastelu erilaisesta näkökulmasta mahdollistaa uudenlaisen, paremman ratkaisun löytämisen. Työskentely yhdessä ratkaisukeskeisen valmentajan kanssa mahdollistaa tilanteen uudelleenmäärittelyn ja ratkaisun avaimen löytämisen. Aina emme voi muuttaa asioiden kulkua mutta voimme vaikuttaa omaan suhtautumistapaamme.
Ratkaisukeskeinen valmennus perustuu tavoitteisiin ja valmennuksessa keskitytään asiakkaan parhaaseen mahdolliseen tulevaisuuteen. Valmennuksessa ei etsitä syitä tai syyllisiä, vaan mietitään konkreettisia keinoja, joilla tavoitteet voidaan saavuttaa. Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa arvioidaan myös tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteisiin edetään pienin konkreettisin askelin ja lopputulos on usein parempi kuin etukäteen osataan kuvitella.
Henkilökohtainen valmennus on terapeuttista ja voimavaroja lisäävää tavoitteellista toimintaa arkisiin kehittymistavoitteisiin ja pulmatilanteisiin. Valmennuskeskus Voimavaran asiantuntijat ovat monipuolisen koulutuksen ja kokemuksen omaavia henkisen valmennuksen asiantuntijoita. Tämä on edellytys sille, että asiakas voi selkiyttää tavoitteitaan, löytää voimavaroja sekä päästä elämän tilanteessaan eteenpäin. Usein jo muutaman kerran käynti mahdollistaa voimavarojen ja keinojen löytymisen sekä tavoitteen saavuttamisen. Henkilökohtaista valmennusta voidaan käyttää yksilöasiakkaan, parisuhteen sekä perheiden tilanteissa. Keskeisinä ja merkittävintä on se, mikä tuntuu asiakkaan kannalta luontevimmalta tavalta toimia.
Henkilökohtaisesta valmennuksesta on hyötyä
- ihmissuhteissa, vuorovaikutussuhteissa, elämänilon löytämisessä
- ajanhallinnassa, henkisessä hyvinvoinnissa sekä jaksamisessa
- tavoitteen ja voimavarojen löytämisessä sekä hallinnan keinojen vahvistamisessa
- omien toiveiden, tavoitteiden ja tarpeiden hahmottamisessa sekä pulmien ratkaisemisessa
Tuloksellinen esimiestyö ja johtaminen
Tavoitteenamme on tukea esimiesten ja muiden johtavassa asemassa toimivien työskentelyä haasteellisissa tilanteissa. Näitä ovat muun muassa muutokset organisaatiossa, työntekijöiden vaihtuminen tai uupumuksen ja väsymyksen kohtaaminen organisaatiossa. Valmennuskeskus Voimavaran rooli tällaisissa tilanteissa on mahdollistaa uusien ajattelumallien ja toimintatapojen löytyminen esimiestyöhön. Totuttujen tapojen muuttaminen on usein vaikeata tai jopa mahdotonta ilman ulkopuolista tukea. Syiden tai syyllisten etsimisen sijaan autamme organisaatiota kohdistamaan energiansa piilevien positiivisten voimavarojen ja uusien, tuloksekkaiden ajattelu- ja toimintatapojen löytämiseen.
Johtaja on usein yksinäinen. Haastavista tilanteista selviytyminen helpottuu, jos on mahdollisuus ulkopuolisen henkilön tuella hahmottaa ja löytää sekä omat että johtamansa organisaation piilevät voimavarat ja onnistumiset. Lähtökohtaisesti kaikki organisaation jäsenet pyrkivät hyvään senhetkisten taitojensa ja kykyjensä rajoissa, vaikka sitä on joskus ympärillä olevien vaikea huomata. Esimiehen viesteillä ja puhetavoilla on olennainen vaikutus organisaation motivaatioon, toimintaan ja tuloksellisuuteen. Esimiehen on tärkeätä tiedostaa nämä tekijät. Asiantuntijan avulla esimiesasemassa toimivan on hyvä tarkastella omia arvojaan, asenteitaan ja motiivejaan sekä rakentaa toimiva ja tuloksellinen vuorovaikutussuhde työyhteisönsä kanssa.
Työnohjaus
Työnohjaus on ammattitaitoisen työnohjaajan ohjauksella tapahtuvaa työhön, työrooleihin, työn arvoihin ja merkitykseen sekä työyhteisön toimivuuteen liittyvien kysymysten tutkimista, tiedostamista, jäsentämistä sekä toimivien ratkaisujen löytämistä.
Työnohjaus lisää työhyvinvointia ja työn tuloksellisuutta. Ratkaisukeskeisessä työnohjauksessa painotetaan myönteisten ja saavutettavissa olevien tavoitteiden luomista, onnistumisista oppimista sekä voimaannuttavan työskentelyilmapiirin luomista. Työnohjauksessa käsitellään myös haastavia ja ongelmallisia tilanteita keskittyen ratkaisuihin ja toivottuun tulevaisuuteen eikä niinkään syiden tai syyllisten etsimiseen.
RATKAISUKESKEISEN TYÖNOHJAUKSEN HYÖDYNTÄMINEN JA SOVELLUSALUEET
- Selkiyttää esimiesrooliaan, ammatti-identiteettiään ja johtamistapaansa
- Löytää keinoja vuorovaikutussuhteiden ja arvostavan kommunikoinnin edistämiseen
- Kehittää valmiuksia työongelmien ratkaisuun
- Edistää työn suunnittelua, ajanhallintaa
- Löytää vahvuutensa muutostilanteissa
- Löytää omat kehittymishaasteensa ja keinot niiden saavuttamiseen
- Parantaa ja ylläpitää työviihtyvyyttä ja toimintavireyttä
- Käsitellä työhön liittyviä tunteita, itsetuntemuksen parantamiseen sekä motivaation löytämiseen
- Yksittäinen toimija ja työryhmä
Työnohjauksen tavoitteet sovitaan ohjattavan/ohjattavien kanssa prosessin alkaessa. Tyypillisiä tavoitteita työnohjauksessa:
- Lisätä oman ja toisen työn arvostusta
- Parantaa työyhteisön vuorovaikutustaitoja
- Selkiyttää omaa työroolia sekä odotuksia ja toiveita työltä ja työyhteisöltä
- Parantaa itsetuntemusta
- Havaita omat kehittymishaasteensa ja laatia konkreettiset suunnitelmat niiden toteuttamiseksi
- Löytää omat voimavarat, vahvuudet ja keinot
- Löytää motivaatio muutostilanteissa
- Parantaa työn tuloksellisuutta
Työnohjauksen toteuttamistapa
Työnohjaus on prosessi, jossa tapaamiskerrat sovitaan asiakkaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Yleensä yhden tapaamisen kesto on ryhmän koosta riippuen yleensä 1½-2½ tuntia. Tapaamisia järjestetään 3-4 viikon välein. Työnohjaus voidaan järjestää myös tiettyyn tilanteeseen tai tapahtumaan liittyen. Työnohjauksessa useimmiten työskennellään muutamasta kerrasta muutamaan vuoteen. Pidempikestoisessa työnohjauksessa ohjattavilla on tilaisuus kehittää omaa työotettaan, saada uudenlaista näkökulmaa sekä kehittää omaa ammattitaitoaan. Työnohjauksen tuloksellisuutta ja tavoitteiden saavuttamista arvioidaan säännöllisin väliajoin.
Ota yhteyttä niin määritellään yhdessä työnohjaustarpeenne!
Valmennuskeskus Voimavaran muut koulutuspalvelut
Valmennuskeskus järjestää asiakaskohtaisesti muokattuja koulutustilaisuuksia työyhteisöille ja organisaatioille. Lisäksi tarjoamme erilaisia seminaareja ja luentoja erilaisten järjestöjen ja muiden tahojen tilaisuuksissa.
Työyhteisöt ja organisaatiot
- Työhyvinvointi ja vahvuuksien kautta myönteiseen kehittymiseen
- Ratkaisukeskeinen tiimityö
- Positiivinen psykologia
- Yhteistyön luominen ja voimaannuttava vuorovaikutus
- Myönteisyys työyhteisön voimavarana
- Arvostava haastattelu
- Motivaation merkitys ja miten sitä voidaan lisätä
- Kehityskeskustelut ja miten niitä voidaan tototeuttaa ratkaisukeskeisesti
- Työyhteisön yhteisen tavoitteen luominen ratkaisukeskeisiä menetelmiä käyttäen
- Ratkaisukeskeinen ja valmentava esimies
Luennot, koulutus ja seminaarit seuraavista aihealueista:
Ratkaisukeskeiset menetelmät neuropsykiatrisessa valmennuksessa ja ohjauksessa